Panoramaroute: de mooiste autoroute van Zuid-Afrika

De Panoramaroute staat bekend als één van de mooiste autoroutes van Zuid-Afrika. De route slingert zo’n 18 km door een prachtig berglandschap. Ga je een roadtrip door Zuid-Afrika doen rij dan zeker deze route. Ik neem je in deze blog mee langs de hoogtepunten van deze geweldige route.

Wij zijn de Panoramaroute gestart vanuit Hazyview. Na een heerlijk ontbijt stap je de auto in en staat je een mooie dag te wachten. De eerste stop die we maakten was bij de Pinnacle. Het weer zat helaas niet mee, het was zo mistig dat er weinig te zien viel. Toch jammer want wij hadden alleen vandaag de tijd om de Panoramaroute te rijden. We hebben besloten dan maar eerst een klein stukje door te rijden naar de Lisbon Falls.

Lisbon Falls

Wat ben ik blij dat we dat gedaan hebben. In eerste instantie hadden we deze stop niet gepland voor vandaag. De Lisbon Falls is een prachtige waterval met een supermooie omgeving. De Lisbon Falls heeft een val van zo’n 90 meter de diepte in. Vanaf de parkeerplaats kan je naar een uitzichtplatform lopen. Nog mooier is om een stukje het wandelpad op te gaan. Je loopt dan door een schitterend gebied en kunt in alle rust genieten van de waterval en de omgeving.

Pinnacle

Na de stop bij de Lisbon Falls besluiten we het toch nog eens te proberen bij de Pinnacle. En we hebben geluk! De mist is wat opgetrokken en we hebben zicht op de Pinnacle. De Pinnacle is een indrukwekkende toren van steen. De toren is begroeid met groen en ziet er een beetje mysterieus uit. Loop ook hier een beetje rond en bekijk de rotsformaties goed. De structuur van het gesteente is erg bijzonder.

Pinnacle Panoramaroute

God’s Window

De volgende stop is bij God’s Window. God’s Window is een van de bekendste uitzichtpunten langs de Panoramaroute. Het is dan ook het drukste uitzichtpunt. Mijn tip: rij niet door tot op de bijbehorende parkeerplaats, maar parkeer je auto langs de weg en loop een klein stukje. Helaas voor ons was dit uitzichtpunt gevuld met een dichte mist waardoor er weinig te zien viel. Echter niet getreurd, bij dit uitzichtpunt is namelijk ook nog een mooi wandelpad door prachtig bosgebied.

gods window

Bourke’s Luck Potholes

Bourke’s Luck Potholes is een waar geologisch meesterwerk. Bourke’s Luck Potholes bestaat uit veel bijzondere erosiegaten en- geulen. De Blyde River en de Treurriver hebben zand en stenen meegevoerd die ervoor gezorgd hebben dat deze gaten zijn ontstaan. Er zijn bruggen waarover je kan lopen en ook over diverse plateaus kan je een klein wandelingetje maken. In het informatiecentrum is een kleine tentoonstelling ingericht over de geschiedenis van Bourke’s Luck Potholes. Deze stop mag je absoluut niet overslaan.

bourkes luck potholes

Three Rondavels

De laatste stop is bij de Three Rondavels. Zorg dat je voldoende tijd over hebt om deze stop te maken want het zou zonde zijn om te missen. Voordat je echt naar de Three Rondavels rijdt, kan je ook nog een korte tussenstop maken bij de Lowveld Lookout. Vanaf hier heb je ook alvast een mooi uitzicht op de Three Rondavels. De Three Rondavels zijn 3 ronde heuvels die op de traditionele hutten van de Zoeloes lijken. Net als Bourke’s Luck Potholes zijn ook de Three Rondavels ontstaan door erosie. Erg mooi om deze door de natuur gevormde heuvels te bekijken.

three rondavels

Heb je de laatste stop gemaakt dan heb je veel mooie highlights van Afrika en de Panoramaroute gezien. Natuurlijk zijn er nog andere stops te maken maar wil je genieten van hetgeen je ziet maak dan een selectie en kies de punten op de route die je interesse hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *