Big Five spotten in Zuid-Afrika

Een vakantie in Zuid-Afrika is eigenlijk niet compleet zonder het spotten van de Big Five. Het land heeft veel parken waar de 5 grootste dieren van Zuid-Afrika te zien zijn. Het bekendste park is natuurlijk het Kruger Park in het noordoosten van het land. Ga mee op safari en spot de big five en de vele andere prachtige dieren die hier in het wild leven. De buffel, leeuw, olifant, luipaard en neushoorn vormen samen ‘The Big Five’.

1. De Buffel

De buffel is het gevaarlijkste dier van de Big Five. Je verwacht dat de leeuw of het luipaard het gevaarlijkst zou zijn, maar niets is minder waar. De buffel is namelijk erg onvoorspelbaar. De buffel is een robuust dier en prachtig om te zien. De hoorns van de buffel zijn indrukwekkend en de indringende blik die de buffel je kan geven dwingt direct een bepaald respect af. Als je een buffel ziet zijn er meer. De buffel is erg sociaal en leeft in grote kuddes.

buffola

2. De Leeuw

De leeuw is voor velen de populairste van de Big Five. De leeuw heeft de bijnaam ‘De Koning van de Dieren’. Net als de buffel leeft ook de leeuw in een kudde. Wil je de leeuw spotten dan heb je de meeste kans op de savanne en grasvlaktes. Kijk ook goed naar de schaduwrijke plekken, na het eten zoeken ze de koelte om uit te rusten.

lion

3. De Olifant

De Afrikaanse olifant is het grootste landdier ter wereld en kan wel tot 7 duizend kg wegen. De olifant heeft een inmens voorkomen met gigantische slagtanden. Gelukkig komen olifanten in Zuid-Afrika vrij veel voor en de kans om ze te spotten is dan ook erg groot.

elephant

4. De luipaard

Het is lastig om een luipaard te spotten. De luipard is behoorlijk mensenschuw en kan zich uitstekend verstoppen. De gevlekte vacht van de luipard is erg mooi en de soepele katachtige manier waarop de luipaard beweegt misschien nog wel mooier.

luipaard

5. De neushoorn

In Zuid-Afrika kan je twee soorten neushoorn zien. De zwarte en de witte neushoorn. Het is niet zo dat de ene soort zwart is en de andere wit. Beide soorten zijn grijs/bruin. Het verschil zit vooral in de vorm van de mond. De neushoorn is de meest bedreigde diersoort en staat op het punt uit te sterven. Gelukkig zijn er in Afrika een aantal reservaten die de opvang en zorg van deze geweldige dieren op zich neemt.

neushoorn

Mijn tip voor het spotten van de Big Five: huur zelf een auto, rij het Krugerpark in en blijf weg van de hoofdwegen. Neem de tijd om alle kleine weggetjes te nemen en geniet van de prachtige natuur.

Meer lezen over Zuid-Afrika? Lees dan de blog Panoramaroute: de mooiste autoroute van Zuid-Afrika.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *